Det Gamle Evangelium
Jesus og den
døvstumme
Av Carl Peter Parelius Essendrop 1818 - 1893
Av Svend
Borchmann Hersleb Walnum f. 1816 Da Han drog bort igjen fra bygdene ved Tyrus, Tok Han veien gjennom Sidon til Galilea-sjøen, midt gjennom Dekapolis-landet. De førte til Ham en mann som var døv og hadde vanskelig for å tale. Også der nord i Tyrus og Sidons egner hadde Han åpenbart sin frelserkjærlighet og sin allmakt. Han hadde der forbarmet seg over den kana'aneiske kvinne, som ropte på Ham om hjelp i sin store nød. Han lutret og styrket hennes tro, idet Han førte henne inn i en hard prøvelse. Han helbredet hennes datter, idet Han uttalte sitt allmektige ord. Fra disse egner kom Han til den galileiske sjø midt gjennom Dekapolis-landet, og overalt viste Han seg som den allmektige og kjærlige frelser - for mye folk, som hadde med seg halte, blinde, stumme, krøplinger og mange andre, kom til Ham, og de la dem for Jesu føtter. Og Han helbredet dem, slik at folk forundret seg der de så, at "stumme talte, krøplinger ble helbredet, halte gikk, og blinde så, og de priste Israels Gud" (Mt. 15,30.31). Blant disse elendige var også "en mann som var døv og hadde vanskelig for å tale." Å, hvor tung var ikke hans skjebne her i livet! Når vi vil tenke over, hvor trøsterikt det er under livets sorger å høre forkynt for oss vår frelsers velsignede ord, - hvor det er godt for det tyngede hjerte å kunne tale ut for Herren all vår trang og påkalle Ham med lydelig røst om nåde og forbarmelse, - hvor livsalig det er å kunne takke Ham for Hans gode gaver, - hvor det kan glede oss å høre en øm far og mor, dyrebare søsken og deltagende venner tale kjærlighetens ord til oss, - å kunne betro dem hva som rører seg der inne i hjertet: å, da vil det bli klart for oss, hvor ensom, forlatt og ulykkelig han måtte føle seg, han som hadde ører som var lukket til for enhver menneskelig røst, og som bare med vanskelighet kunne meddele andre sine følelser og tanker. Derfor hadde deltagende venner hjertelig medlidenhet med ham, og " de førte ham til Jesus... og de bønnfalt Ham om å legge hånden på ham." Og se, den frelser som aldri ble trett av å gjøre vel, Han var straks villig til å hjelpe. .
Av Lorenz
Christoffer Rezius 1745 - 1818 Og de bønnfalt Ham om å legge hånden på ham. Vår tekst forteller oss, at folket hadde ført en døv mann, som i tillegg var stum, og dermed uformuende både til å høre og tale, hen til Jesus. Denne tunge tilstand er et bilde på den åndelige fordervelse og den beklagelige tilstand, som ethvert menneske ved synden er blitt senket ned i. Denne vår naturlige udyktighet og uformuenhet til alt det som angår vårt åndelige vel, forestiller Gud selv i sitt ord snart under navn av døvhet, - snart blindhet, - snart andre legemlige og sanselige skrøpeligheter, - snart under navn av død, for den likhets skyld som det er mellom våre legemlige og åndelige mangler. Men vil du bli helbredet, vil du det med fullt alvor og av hele ditt hjerte, så vær ved godt mot! Jesus sier: "Denne sykdom skal, - hvor inngrodd, - hvor svær og i seg selv dødelig den enn er, dog ikke være til døden." Vil du bli helbredet, så gjør ikke som man vanligvis gjør, når man blir sine synder vár, - at man tenker slik: "Det går ikke an å leve slik, jeg vil omvende meg og la mitt syndige vesen fare og beflitte meg på dyd og rettferdighet." Tenk ikke slik, sier jeg, men gå uten å nøle - slik som du er - og beklag deg for Jesus. Slik gjorde den døvstumme i vårt evangelium. Han hadde uten tvil forut forsøkt mange andre midler og satt lit til flere menneskelige leger, men ingen kunne hjelpe ham, før han lot seg føre til Jesus. Du vender deg visst ikke til Ham, før du virkelig kommer i nød, det vet jeg. Nå - Gud gi at den nød snart måtte komme over deg, så hard at du ikke hadde noen ro, - at du ikke kunne utstå smerten av din sjeleskade, svien av dine syndesår. Da blir du glad, ja usigelig glad ved å høre av Jesu munn de ord, som du nå kan høre med et dødt og likegyldig hjerte, - de ord: "Jeg er Herren, som leger deg." .
Av Lorenz Christoffer Rezius 1745 - 1818
Måten denne legen
helbreder dem som kommer til Ham på, står beskrevet i Åp. 3, 17 - 20,
og det er dette vi nå vil tale om. Nå står du for din lege som en helbredet synder - en fornyet sjel - med takknemlighet, glede og forundring over den store, salige forandring som er blitt deg til del. Dine øyne er nå åpnet, slik at du ikke bare ser den dype fordervelse som finnes hos deg, men du kan også skue inn i Guds nådes og kjærlighets umåtelige rikdommer. Du kan se inn i korsets hemmelighet, og øyne den høye visdom som er skjult for verden. Dine ører er åpnet for Guds ord, for nådens røst, slik at du hører denne med inderlig lyst og attrå. Du fatter ordet med glede og bevarer det med troskap. Det stanser ikke i dine legemlige ører, det fester seg ikke bare i forstanden og hukommelsen, - men det synker ned i hjertet. Det gjør et kraftig og salig inntrykk på deg. Det rører deg og smelter deg ofte i tårer. Det bøyer deg, og du erfarer at det er liv og ånd. Din tunges bånd er løsnet, slik at du nå kan tale om nåden, om forsoningen, om syndernes rettferdiggjørelse. Og dette kan du tale av egen, levende kjennskap og si:
Når du hører en annen helbredet synder prise sin lege, så kan du av egen erfaring si:
Men derimot er begge
dine ører lukket til for all uhøvisk tale og skjemt, som ikke sømmer
seg et nådens barn, og som du ville bedrøve Guds Hellige Ånd ved. Din
samvittighet er våken og øm, slik at du straks fornemmer Den Hellige
Ånds tukt, hva enten du allerede har latt deg overile til noe som ikke
sømmer seg, eller du ennå er på vei til å innlate deg med noe slikt
som er uanstendig for en sjel som tilhører Jesus. Du føler det straks
når det sniker seg inn det minste, som vil besmitte og skade din rensede
og beroligede samvittighet. Nå, kjære sjeler,
hva tenker dere om dere selv med hensyn til det som er talt i denne stund?
Jeg vet vel, at mennesket ikke mener at han er så ond, - skjønt han er
langt verre enn jeg beskriver det. Så lenge hans forstand og hjerte ennå
er dekket til med det naturlige mørke, så har han langt andre og bedre
tanker om seg selv. Han tror virkelig at han er god, from, skikkelig og
dugelig til mye godt. Men en gjenfødt og av Ånden opplyst sjel, som har
en alvorlig og helliggjort lyst til Guds vilje, og som oppriktig beflitter
seg på å leve til Hans glede, den får se hvor dyp dens fordervelse er.
Den får med skam erfare hvor ofte den står imot, når den vil gjøre det
den bør, - hvor lite den fullbyrder av det, den har lovet Herren og satt
seg fore, - hvor langt tilbake den står i det gode som den ønsker og
streber etter, - hvor ofte den må føle seg kald, dorsk og forsømmelig i
sine plikter, og hvor ofte dens lyst vil henge ved det som ikke duger.
Kort sagt: den finner likesom Paulus en lov i sine lemmer, som
strider mot den lov som er i sinnet.
Av Johannes Evangelist Gossner 1773 - 1858
De var overmåte forundret og sa: Han har gjort alle ting vel! Han gjør det så at både de døve hører og de stumme taler. Denne folkets overmåte forundring
over Jesu undere forutsetter tro på Ham. Hadde de ikke trodd, så hadde de
ikke forundret seg, men spottet likesom fariseerne og de skriftlærde. Men
folket trodde og tilba og gledet seg over at Gud var så nær, over Hans
velgjørende gjerninger, at Han tok bort de fattiges og lidendes
skrøpeligheter og sykdommer og utbredte lykke. Men når dette folk, bare fordi de
så Ham gjøre de døve hørende og de stumme talende, roste Ham for at Han
gjorde alle ting vel, hvor mye mer må da ikke vi bevitne dette om Ham, vi
som vet, at Han har gitt sitt liv i døden for oss, at Han har utøst sitt
blod for våre synder, at Han har betalt all vår synd og skyld, at Han har
vunnet oss rettferdighet og salighet, at Han har beseiret døden for oss,
overvunnet Satan og helvete for oss, forløst oss fra dommen og den evige
fordømmelse, åpnet oss døren til det evige liv og banet veien til salighet
for oss, at Han har vunnet oss alt det vi manglet, at Han har gitt oss de
mest dyrebare og kosteligste løfter for tid og evighet, og at Han holder
det Han lover, hver dag, hver time - kort sagt: Han har gjort alle ting
vel!
|