juni1
Bruk denne Tilbake knappen! Juni

 

Første del 1 til 15 juni

Dato   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15

 

1. juni

Hver den som elsker, er født av Gud.  1Joh 4:7.

Like umulig som det er å få snø og is til å varme hverandre så lenge de ennå er snø og is, like nytteløst er det å tvinge seg selv til å elske Gud og mennesker før hjertet er blitt forvandlet, før du har fått et nytt hjerte - som av seg selv elsker.

Kjærligheten kan ikke tvinges fram. Den er hjertets frie sak. Uansett hvor mye du kan tvinge deg til å tale og leve, kan du likevel ikke tvinge hjertet til å elske noen det ikke vil elske.

Derfor er det dårskap å tale om kjærlighet til et hjerte som ikke er født på ny. «Kjødets sinnelag er fiendskap mot Gud, for det bøyer seg ikke inn under Guds lov, og har heller ikke evne til å gjøre det».

All den kjærlighet en tror en har til Gud før en er født på ny, er bare innbilning, noe en trøster seg til, som ikke holder. Du elsker Gud bare så lenge han gjør og taler det som smaker deg. Men når han setter deg på prøve, eller ber deg om noe som du ikke vil, da knurrer du mot ham, og anklager hans bud for å være for harde på ett eller annet område. Og du elsker heller ikke din neste som deg selv, men er alltid mer opptatt med ditt eget beste, enn med hans.

Slik er alle menneskehjerter av naturen. Ja, alle, uten unntak. Spør du da hvordan en får et nytt hjerte som virkelig elsker, så er svaret at du aldri får en rett kjærlighet til Gud før han først har vist deg så mye av sin kjærlighet at ditt hjerte liksom smelter av denne hans kjærlighets varme.

Du kan ikke begynne med å gi Gud kjærlighet. Det må begynne med å ta imot kjærlighet fra ham. Apostelen Johannes sier: «I dette er kjærligheten, ikke at vi har elsket Gud, men at Gud har elsket oss». Og Jesus sier: «Dere har ikke utvalgt meg, men jeg har utvalgt dere».

Men nå er det ingen Guds kjærlighet som kan smelte og forvandle hele ditt vesen, uten den som gjelder og frelser hele ditt vesen: Den kjærligheten som gjelder selve livet her på jorden og i all evighet; nemlig din benådning hos Gud, forlatelse for alle dine synder, og at du er blitt Guds barn

Dette talte Herren selv om hos fariseeren Simon. En stor synderinne kommer inn, faller ned for hans føtter, vasker føttene hans med tårene sine og tørker dem med håret sitt. Fariseerne undrer seg over dette. Men Jesus forklarer det slik: «Det var en pengeutlåner som hadde to skyldnere. Den ene skyldte fem hundre denarer og den andre femti. Og da de ikke hadde noe å betale tilbake med, ettergav han begge to gjelden. Si meg da, Simon, hvem av dem vil elske ham mest?» «Den som han ettergav mest», ble svaret. Og Jesus tilføyde: «Du dømte rett. Denne kvinnen har fått mange synder forlatt. Derfor elsker hun mye».

Her ser vi betydningen av Paulus’ ord: «Der synden överflödade, der överflödade nåden mycket mer». Jo mer loven får arbeide med samvittigheten, desto mer herjer og kjennes synden. Jo mer vi kjenner av synden, desto større blir nåden når alt dette forlates. Og jo mer nåde du får, desto større blir din kjærlighet, glede og takknemlighet. Dette er Det nye testamentes regjeringsform; At Gud befalte oss å elske våre uvenner, og med velgjerninger samle glødende kull på hodet deres.

Det samme gjør Gud med oss. Han smelter og overvinner oss med den «överflödande» nådens glødende kull. Og nå, nå først begynner du å elske Gud tilbake. Nå blir også hjertet ditt så forvandlet at du elsker alle mennesker med en helt ny kjærlighet. For Guds kjærlighet er utgytt i ditt hjerte ved Den Hellige Ånd, som ble gitt oss.

Denne kjærligheten til vår neste er tosidig: En almen kjærlighet og broderkjærligheten. Med den almene kjærligheten elsker du alle mennesker, og gjør dem godt, hvor du har mulighet, og i alle deres behov. Kjærligheten setter ingen betingelser for hvem den skal tjene. Forutsetter verken et fortrolig forhold, eller vennskap. Ikke noe som helst annet enn at det er et menneske. Det er om denne kjærligheten Jesus sier dette: «Elsk deres fiender, gjør godt mot dem som hater dere» osv.

Dette er det viktig å legge merke til hvis du vil være en kristen, så du ikke bare elsker dem som er dine venner, elsker dem som vi kaller elskverdige, og gjør godt mot dem. Som en kristen har du det ikke slik. Da må du bare tenke etter om de har samme blod som du. Om de nedstammer fra samme Far i himmelen, og fra samme stamfar på jorden som du. Om de er gjenløst med samme blod som du. Og det er jo en stor oppmuntring til kjærlighet at du, når du ser en som trenger din hjelp, tenker: Dette er min bror, min søster! For etter kjødet er vi jo alle brødre og søstre.

Det andre slag av kristen kjærlighet, er broderkjærligheten. I denne broderkjærligheten er alle Guds barn over hele verden knyttet sammen i et salig, inderlig og fortrolig søskenbånd. De forskjellige kirkers bekjennelser, ritualer og andre former eller skikker setter ingen grenser for dette broderskapet. For det søker bare noe som finnes over alt der Kristus forkynnes; nemlig Guds barn, født av Gud.

Fordi grunnlaget for denne broderkjærligheten bare er dette: «Den som elsker Ham som fødte, han elsker også den som er født av Ham». Og her ser vi årsaken til at Kristus nevner akkurat denne kjærligheten som tegnet på hvem som er hans rette disipler når han sier: «Av dette skal alle forstå at dere er mine disipler, om dere har kjærlighet til hverandre».

For alt annet kan hyklere kopiere. Men ikke den innbyrdes kjærligheten, som oppsøker dem som er født av Gud.

Til toppen

      

2. juni

Jeg hadde min lyst i menneskenes barn.  Ord 8:31.

Vår store hoved-villfarelse, inngytt av slangen i syndefallet, er at vi ikke ser på Gud som en Gud, en hjelper og frelser. Men som en hard dommer, en arbeidsleder, som bare krever innsats fra vår side.

Herren har et ganske annet sinn. Hans høyeste ønske er å få gjøre oss godt. Derfor har han sin lyst i å bo nær menneskenes barn på jorden. Der har han et stort, uavbrutt sykehus. Fullt av elendighet, av smerte og nød. Der finner han det som tiltrekker ham. «Dette er mitt hvilested», sier han, «her vil jeg bo, for det er etter mitt velbehag».

En dag var Jesus sulten og hadde sendt disiplene inn i en by for å kjøpe mat. Da kom det en kvinne ut fra byen, en svært syndig hedningkvinne. Jesus taler med henne. Hennes samvittighet vekkes, og hun forstår «hvem han var som sa til henne: «Gi meg å drikke». Rammet i sin samvittighet, men glad i håpet, løper hun for å be flere hedninger komme til Jesus.

Nå kommer disiplene med maten, og sier: «Rabbi, spis!» Men nå hadde han ikke noe behov for mat. Han var blitt mettet. Han hadde møtt noen stakkars syndere som trengte frelse. Og nå sier han: «Jeg har mat å ete som dere ikke vet om».

Her får du et blikk inn i Frelserens hjerte! Her ser du hva som er hans lyst blant menneskenes barn. Det er hans mat, hans hvilested, hans lyst, å få gjøre dem godt. Derfor er det hans lyst å bo blant menneskenes barn.

Denne hans lyst er ikke noe tilfeldig, noe som går over. Men er hans dypt rotfestede, evige natur overfor menneskene. Det har det ene århundret og årtusenet forkynt for det neste, helt fra verden ble til.

Og årsaken er dyp. Gud skapte mennesket i sitt bilde. Gud skapte dem til å være hans barn, hans lyst, som skulle leve i samfunn med ham. Og når han, denne jordens herre, skapte menneskene, skjedde det ikke på samme måte som med de øvrige skapningene, i ett nu, bare ved et allmektig: Bli! For menneskenes skyld ble han en virkelig Skaper. Med mye strev og omhu formet han menneskets legeme av en jordklump. Blåste så sitt eget hellige vesens livsånd inn i ham. Så «ble mennesket en levende sjel».

Ikke før har menneskene kommet på plass i Edens hage, så er den kjærlige Frelseren midt iblant dem, og vandrer sammen med dem under trærne i hagen.

Ja, tenker du kanskje, da gikk det vel an, det var ikke så underlig. Men har du tenkt på at det var først gjennom vårt fall, vår synd og nød, hans lyst til å bo blant oss ble virkelig sterk og varm? For slik er det altså. Nå begynte hans evige, guddommelige dyp av barmhjertighet mot oss å bruse i ham.

Hans «livs sønn» var falt i fiendens hender. Det kunne hans hjerte ikke akseptere. Gud er kjærlighet, og han har lyst til liv.

Foretar vi en vandring gjennom den gamle pakts dager, vil vi se hvordan den kjærlige Frelseren har gått ut og inn blant sine fattige syndere, og reist seg en bolig blant støv og aske.

Går vi til ørkenen hvor han oppsøker Hagar, ser vi hvor vennlig han taler til denne egyptiske trellkvinnen fra Abrahams hus. Vi går videre til Mamres lund, til Betel, og derfra til Pniel og Horeb, der Herren viser seg i den brennende busken.

Så bør vi også stanse opp og se den underbare sky - og ildstøtten, og også der få se hans ansikt. Tenk bare på hvordan han hver éneste dag i førti år kledde seg i skyen om dagen, og om natten i en brennende ild. Og det bare for å være en veiviser for et hardnakket folk, og for å skygge for solens hete, og som et skjold og en lykt i mørket.

Jo visst måtte det være en stor lyst i menneskenes barn som drev ham til dette. Vi kunne gå videre til Ofra, der Gideon ser den kjære Frelseren sitter under et eiketre. Og videre til Jerusalem og til templet, der han bor over nådestolen.

Men hvorfor reise så langt? Nå har vi ham jo nærmere! Gud er blitt åpenbart i kjød. Hva er det vi ser i julen, i krybben i Betlehem? «Et barn». Ja vel, et barn, og hele tiden dette som han har sagt: Jeg har min lyst i menneskenes barn.

Gud kommet i kjød, Gud i krybben, Gud svøpt i morens fang, Gud ved en mors bryst. Her steiler tanken. Her skjelver ens knær. Her undrer hjertet seg. Underet er for stort for svake menneskebarn. Godt at øynene våre er sløve. Godt at vi bare ser dette som på avstand, fatter knapt tusendedelen av det! Ellers ville vi ikke kunne leve, det ville kvelt oss, vi hadde ikke tålt det.

Men den måten han fulgte Israel på, og hadde samfunn med dem i den gamle pakt, var ikke den rette måten for ham å bo på, hos menneskenes barn. For ham var dette for fremmed et forhold, for kaldt et vennskap. Mellom ham som Gud, og de fattige synderne, var svelget ennå altfor stort. Like skapninger får lettere samfunn med hverandre. Derfor ble han selv et menneskebarn, i blods slekt med oss. Han ble vår bror.

Dette kan vi selvsagt skyve fra oss, som om det ikke betyr stort. Men serafene har nå allerede sittet i to tusen år i det høye, og sett ned i dette kjærlighetens dyp hvor de ikke kan se bunn. Og fra denne dype brønnen øser de i hellig undring og fryd budskapet i alle sine hallelujasanger. Ordet var hos Gud, og Gud var Ordet, og Ordet ble kjød og bodde iblant oss. Å, evige nådes under!

Hva var det så som drev ham til dette? Ganske enkelt at han hadde sin lyst i menneskene, og ikke bare i engler. Min lyst er i menneskenes barn.

Men hvor har han fått denne lysten fra? «Hvorfra?», spør du. Fra sitt eget hjerte! Og her står vi ved enden. Lenger er vi ikke i stand til å se. Så høyt elsket Gud verden. Han elsket - derfor elsket han. Lenger kommer vi ikke.

Til toppen

 

3. juni

De hørte Herren Guds røst. Han vandret i hagen da dagen var blitt kjølig.   1Mos 3:8.

Hva var det nå den kjærlige Gud ville i hagen? Hva er det han vil de falne menneskene, når han kommer til dem på syndefallets dag? Ganske visst straffet han synden. Han unnskyldte den ikke, og hans dom kunne ikke endres. Men han hadde likevel noen «freds tanker» han ville åpenbare for disse forskrekkede menneskebarna.

Det han egentlig kom for å forkynne dem, var hva han etter sin evige rådslutning hadde beredt til frelse for menneskeheten. Når han forkynte dem straffen for synden, oppfylte han bare det han tidligere hadde sagt og advart mot. Noe de allerede hadde erfart og forstått dypt nok.

Nå har han derfor først og fremst et annet ærend. Det er noe som er både nytt og ukjent for dem, han vil kunngjøre. Han taler nå til dem om en «kvinnes sæd som skal knuse slangens hode», hevne den skaden de var påført, og gjenreise det de hadde mistet gjennom slangens list og deres synd.

Dette var den barmhjertige Faders egentlige ærend når han ved solnedgang, på syndefallets dag, kommer til dem i hagen. Hans ømme hjerte kunne ikke holde ut tanken på at hans barn, som nå hadde falt fra ham, skulle ligge i angst og skrekk hele natten bak trærne, og tenke på hans vrede. Og at de skulle gå inn i døden uten å skimte en eneste stråle av forhåpning og trøst. Derfor kom han straks til dem, samme dag, der de gjemte seg, skamfulle og skrekkslagne.

Han som senere formante oss til å «ikke la solen gå ned over vår vrede», gav her selv det første eksemplet på et slikt forsonende hjertelag. Gjennom sine lignelser har Kristus åpenbart for oss  at Gud har et slikt hjerte. Han kan ikke en gang holde ut å se sine barn, selv i den minste nød, bli liggende og rope til ham «natt og dag», uten å få hjelp og trøst.

Eller tror du han bare kan la dette skje? Tror du han bare kunne la dette skje, at hans mest elskede, men falne barn, nå skulle ligge der uten noe som helst håp, i fortvilelse og angst på grunn av hans ord?

Her får jeg nå se at Guds nåde og kjærlighet er en fullstendig uforskyldt, fri og oppsøkende kjærlighet, helt uavhengig av oss. Her var det første fallet i synd, og ingen tegn på verken anger, omvendelse, bønn e.l..

I fristelsens stund hadde Adam og Eva alle nødvendige muligheter til å stå imot det onde. De hadde en klar og ren forstand, et rent hjerte og en fri vilje. De stod altså bare overfor ytre fristelser.

Likevel brøt de sin Fars bud. Og når fallet var skjedd, søkte de heller ikke Gud for å bekjenne sin synd og be om forlatelse. De skyndte seg tvert imot bort fra Gud, og gjemte seg bak trærne i hagen.

Når så Herren taler til dem, hører vi bare selvforsvar, unnskyldninger og bitter fornærmelse mot Gud selv, som til og med skulle være skyld i fallet. For Adam sier: «Kvinnen som du - du gav meg, bedro meg!» Så fordervet var nå hjertet deres blitt.

Alt dette visste Herren. Og likevel - selv om deres synd og ondskap var så stor - kom vår barmhjertige Far med slik en kjærlighet og oppsøkte dem. For å bli forlikt med dem, og trøste dem.

Å, her ser jeg det guddommelige hjertelaget! Her ser jeg at Guds kjærlighet er en oppsøkende kjærlighet, totalt uavhengig av synderens forhold.

Den strenge rettferdighetens dom kunne ikke oppheves; syndens lønn var døden. Men den guddommelige barmhjertigheten hadde funnet et råd som både tilfredsstilte rettferdigheten, og samtidig frelste synderen; en kvinnes sæd skulle komme og gjenreise det som var skjedd i fallet, - det som var forut bestemt, før verden ble til.

På denne grunn hadde barmhjertigheten frihet til å kunne forbarme seg over dem som var falt. Derfor kommer han her på syndefallets dag og løper etter den fortapte sønnen. Hans «livs sønn» hadde falt. Derfor gråter mitt hjerte for hans skyld, sier Herren, jeg må forbarme meg over ham.

Sannelig burde vi legge merke til dette første store beviset på Guds uforskyldte nåde. Mens vi tvert imot går og veier og måler størrelsen på vår synd eller vår omvendelse, anger, bønn osv. Ut fra dette dømmer vi hvordan Guds nåde er mot oss. Å, hvor dypt vi er falt! For noen fryktelige følger syndefallet har fått i vår sjel, når den er så bundet i mørke og vantro!

Du sier: «Min synd er så utillatelig og kan ikke unnskyldes. Jeg kjente Guds vilje, men handlet tvert imot». Stakkars sjel! Så ille ble du drevet ut i det! Du er ikke fri, du er solgt under synden!

Adam, derimot, var fri, og syndet likevel. Han kjente også Guds vilje, men handlet tvert imot denne. Og likevel løper den barmhjertige Faren etter sin fortapte sønn. Guds kjærlighet er altså helt fri, ufortjent, og uavhengig av synderen. For den bygger på en annens fortjeneste og bønn, «kvinnens sæd», «Herrens mann», «Guds lam, som bar bort verdens synder».

Den som ikke tror på ham, ikke stopper opp for Herrens røst og lar seg forsone med Gud, men forblir borte fra ham. Han er og blir borte fra Gud for evig.

Men den som tror på ham, lar seg straffe for synden og trøstes med kvinnens sæd. Han skal ikke gå fortapt, men ha evig liv. Om han så kjenner alt det onde i hjertet sitt som vi ser det hos Adam. Ja, om så hele syndefallet og all slangens gift kokte i ham.

Til toppen

             

4. juni

Vi må gå inn i Guds rike gjennom mange trengsler.  Apg 14:22.

Dette er den veien alle Guds barn har måtte gå gjennom dette livet. Og mer alder og nåde, mer tro og gaver, har alltid vært forenet med større prøvelser.

 En gang tillater Herren at Satan får sikte hans barn som hvete, så en David, en Peter faller i store synder. En annen gang tillater han onde mennesker, ulykker eller langvarige anfektelser å knuse hele en kristens jordiske tilværelse, slik som det skjedde med Job.

Et sted befaler han sin venn Abraham å ofre barnet, underet, løftets sønn; Isak, som var det mest dyrebare for fars hjerte. Et annet sted blir Israels yndlingssønn, Josef, med alle sine åpenbaringer og framtidshåp, solgt og bortført som slave til et fremmed land. Så ser vi Herren lar en Paulus flere ganger be om å bli satt fri fra djevelens plage, men blir ikke bønnhørt.

 En annen gang lar han en Johannes, «Brudgommens venn», nest etter Guds Sønn «den største som var født av kvinner», sitte som fullstendig forlatt i Herodes’ fengsel. Og til sist, liksom bare en lek, blir han drept, uten en gang, som andre martyrer, med tro og frimodighet få ære Guds kraft foran mange tilskuere. Nei, her heter det bare: «Gi meg Johannes’ hode på et fat».

Her må en erkjenne at det kreves tro uten å se. At Johannes var en Guds øyestein, én han elsket av hjertet, og hans Sønns nærmeste venn på jord, én Gud spesielt omsluttet med sin kjærlighet, - det kunne en ikke se nå. Nå var sannelig Guds kjærlighet dypt skjult.

Men på denne måten er det Gud pleier handle med dem han elsker aller mest, dem han gir de største gaver og vil forherlige mest. Overfor dem stiller han seg ofte som om han ikke vil ha noe som helst med dem å gjøre. Lar all slags nød og sorg ramme dem, deres egne synder og skrøpeligheter forskrekke dem, og verden og djevelen anfekte dem.

Når de så søker Gud, sin eneste trøst og hjelper, later han over lang tid som om han ikke hører dem. Og det onde blir bare verre og verre. Da sukker de stakkars Gudsbarna engstelige, og tror Gud med all grunn har forlatt dem for alltid, for deres store synders skyld.

Da høres bitre sukk fra mannen etter Guds hjerte: «Jeg er drevet bort fra Herrens åsyn!» Da ynker Jeremia seg: «Herren har vendt sin hånd mot meg og omringet meg med bitterhet og slit. Han har murt meg inne så jeg ikke kan komme ut. Han har stengt mine veier med murer av tilhogd stein. Han har gjort stiene krokete for meg. - og selv om jeg skriker og roper, lukker han bare ørene for min bønn».

Daniel, som Gud hadde møtt gjennom en engel med denne tiltalen: «Du høyt elskede mann», måtte være seks dager og seks netter i løvehulen, før Herren endelig kommer til ham med mat. Da ser vi hvordan han er forundret over at Gud ikke har glemt ham. For han utbryter: «Herre, Gud, du tenker altså ennå på meg!»*

Men trenger vi flere eksempler? Han som er gått foran i alt, Guds enbårne, elskede Sønn, roper jo i dypeste nød: «Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg? Hvorfor er du så langt borte fra å frelse meg, og fra min klages ord?»

Når alle Guds hellige altså sukket på denne måten, samtidig som de stod i den aller største nåde hos Herren, skulle ikke da også vi være innstilt på å gå den samme veien? Den som ikke har en prøvet og anfektet tro, har så visst ingen levende tro. «Hvis dere er uten tukt, da er dere uekte barn og ikke sønner».

Hver eneste sann kristen skal i det minste anfektes så mye av sine egne synder at han vil ha vanskelig for å kunne tro Guds nåde. I tillegg vil djevelen og verden anfekte ham på alle kanter, så han ikke vil få mye ro på jorden.

Prætorius sier så sterkt: «Hver eneste kristen må først ha en djevel. Så en Judas. Deretter en Kaifas og en Pilatus. Og slik la seg hudflettes like til blodet. Når den ene holder opp, tar to andre til. Når så de stanser, stiller fire nye opp, den ene verre enn den andre. Og slik vil det fortsette til lidelsen er fullkommen. Jo mer hellig en kristen er, desto større martyrium må han gjennom. En ydmyk og helliggjort kristen vil måtte smake alt som bittert er i denne verden, og ofte ikke ha en éneste som trøster».

Og årsaken til denne underlige måten Herren fører oss på, er at han ikke kjenner noe bedre middel til å døde vår gamle Adam. Til å kvele det adamittiske sinnet hos oss, som alltid vil se, forstå og kunne regne ut Herren, og selv dømme over hans dommer.

Slik vil han virke og oppøve i oss det som er den rette tro. Derfor har han også latt alt det onde som fulgte med Adams fall, fortsatt være blant oss her på jord; hele den syndefloden, alt dens indre forderv og den store flokken av onde ånder og deres innvirkning på våre sinn. Og i tillegg det mørke og kval som strømmer ut fra alt dette, og plager et hjerte som så gjerne vil være hellig og rent, åndelig og himmelvent.

I tillegg er jo hjertet hos en vakt sjel noe av det mest ømfintlige og forsakte på denne jord. Det er som et åpent sår hvor et sandkorn eller vindpust er nok til å skape smerte. Og da kan en lett tenke seg hvordan en kristens liv vil være fullt av bitre opplevelser, bekymringer og anfektelser, som omgir de troendes sjeler som tykke og mørke skyer.

* Slik vi ser det gjengitt i «Tillegg til Daniels bok» (Apokryfene) 14:31-42.

Til toppen

 

5. juni

Du skal ikke ha andre guder ved siden av meg.  2Mos 20:3.

Kanskje vi så noenlunde forstår hva det første budet krever. Og hvis så Herren Gud var tilfreds bare med at vi kjenner til og vet hva som er hans vilje, var jo dermed alt vel. Men det er tvert imot noe ganske annet Den Hellige Gud vil ha av oss; nemlig at vi også skal leve etter dette. Ikke bare vite, forstå og tale om det, men virkelig gjøre det han befaler.

Og han vil ikke akseptere at dette hans første bud bare blir oversett og foraktet. Han vil virkelig påse at det blir etterlevd. Derfor har han føyd til dette budet både en forferdelig advarsel, og et herlig løfte. For det er akkurat til dette første budet han tilføyer: «Jeg, Herren din Gud, er en nidkjær Gud, som hjemsøker fedrenes misgjerninger på  barna i tredje og fjerde slektsledd, på dem som hater meg, og som viser barmhjertighet  mot tusen slektsledd, når de elsker meg og holder mine bud».

Selv om disse ordene også kan anvendes på alle budene, må likevel hver éneste en merke seg denne alvorlige advarselen, og den hellige nidkjærhet Herren har for sitt første bud. Så vi tar det til hjertet, for virkelig å leve etter det. Det er vel ingen av oss som vil påta seg å gå inn under Guds vrede?

Det det er spørsmål om, er altså å gjøre, ikke bare kjenne sin Herres vilje. Det samme sa Herren til den skriftlærde, når han hadde sitert det største budet: «Gjør dette, så skal du leve!» Det er jo det forskrekkeligste hykleri rett foran den store Guds øyne, hvis du bare lot det hele være med å høre, forstå og bedømme hans ord. Og så ture videre og glemme å leve etter dette.

Så hør da ennå en gang hva det er Herren sier: «Du skal ikke ha andre guder ved siden av meg». Hvem er det som skal leve etter dette, om ikke akkurat du - du som hører hans røst. Du selv, som leser og forstår hans bud.

Eller vil du at bare de andre skal ta dette til seg? Hvorfor er du unntaket? Og Herren sier ikke at du kan, eller får lov til å gjøre dette, hvis det passer deg. Nei, han sier du skal - du skal -. Du står altså ikke fritt til om du vil gjøre det, eller la være. Nei, du skal gjøre det, - eller bli stående med hans rettferdige vrede og dom over deg.

Han har en guddommelig majestets rett til å byde og befale over deg. Så sier han da heller ikke at du skal skille deg av med enkelte avguder, men kan beholde en og annen. Nei, han sier: «Du skal ikke ha andre guder ved siden av meg!» Det er kanskje ikke andre mennesker du har som avguder. Men kanskje pengene dine er det? Eller kanskje du ikke har mye penger, men har isteden store personlige egenskaper, som lærdom, dyktighet, eller andre gaver.

Og kan hende du ikke har disse heller til avguder. Men du har kanskje en spesiell nåde på det åndelige området. Det kan være du har spesielt stor kunnskap, visdom, åndelig styrke, gudfryktighet. Og dette er blitt en forferdelig avgud for deg. Herren ser det, og han skal dømme hver enkelt, uten å gjøre forskjell. Det hviler et evig og guddommelig alvor over dette budet: «Du skal ikke ha andre guder ved siden av meg!»

Og tenk igjen på dette ordet elske - «Du skal elske Herren, din Gud, av hele ditt hjerte». «Elske» betyr også her å elske! Er du derimot likegyldig overfor Gud, så det ikke er din inderligste lyst først og sist å ha fellesskap med ham, tale med ham, og tale om ham? Husk at «det hjertet er fullt av, det taler munnen»! Eller er dine tanker og ord mer opptatt med andre ting, om det så er med de beste gjerninger? Da er det ikke Gud selv du elsker mest.

Om du så også synes hans bud er tunge, så du må tvinge deg til å gjøre det Gud vil, -. Eller du er misfornøyd med det som er hans vilje når han tar fra deg avgudene dine, forbyr deg å fortsette i dine synder, eller sender deg lidelse og motstand, eller du mister noe du har kjært. Da elsker du ham ikke av hele ditt hjerte.

Da elsker du deg selv høyere enn den store Gud og det som er hans vilje. Du dyrker den aller verste avguden: Deg selv! Og da er du vel klar over at du etter Herrens hellige lov er dømt til helvete, og med all rett tilhører djevelen?

Hvis du derimot trofast holder dette Guds første bud, og dermed også de andre budene, da skal du vite at Gud er overmåte nådig mot deg, at du er velbehagelig for ham med alt hva du er. Da skal du her i livet og i all evighet få del i hele hans rike. Dette lærer loven.

Overfor dette står så hvert éneste menneske åpent og bart. Kan du, når du ser slike Guds bud, fremdeles være likegyldig, bare høre og se, men overlate til andre å ta dette til hjertet? Fortsetter du da bare selv i et likeglad og ubekymret liv? Da er alt dette et bevis på at du er en lettsindig gudsforakter, som ikke bryr deg om Gud og hans hellige lov.

Du er kanskje et ydmykt og kristelig menneske. Men du har den holdningen at «dette er det jo ikke ett éneste menneske som kan oppfylle». Og så fortsetter du å leve, men uten å være opptatt med Guds vilje, i «din åndelige fattigdom», som du vitner så andektig om. Men det er en «fattigdom» som slett ikke får knuse deg, eller anfekter og tukter deg. Men som du tvert imot kan leve svært så selvsikker og selvhjulpet med.

Eller du er blant dem som sier: Dette er rett. Slik bør kristne mennesker leve, det og det bør de gjøre. Men selv går du ikke inn under kravene. Da har du heller ikke oppdaget hvor totalt fortapt du er i all din «hellighet», men farer fort over selve prøven for ditt eget hjerte.

Men da burde du jo være klar over at du er en bedratt og forblindet hykler - akkurat som den skriftlærde, som kunne sitere helt korrekt det første og største budet, men bare var opptatt med å «ville rettferdiggjøre seg selv».

Til toppen

 

6. juni

 Hedre din far og din mor......for at det kan gå deg godt og du kan leve lenge på jorden.  Ef 6:2,3.

Det å følge det fjerde bud med våre liv, gjør at det går oss godt i livet. Og det kan vi vel til en viss grad se som en opplagt følge av naturlige årsaker. På samme måte som et ulykkelig og turbulent liv, ja, ofte også en for tidlig død, kan være naturlige følger av ulydighet mot dette budet.

Der hvor ingen vil adlyde eller være underordnet andre, men alle vil herske og drive sin vilje igjennom, der må det nødvendigvis alltid oppstå splid, trette, innbyrdes fiendskap og alle liknende frukter av dette. Hvis barn og tjenere i et hus reiser seg mot foreldre og andre foresatte, og ikke lenger vil lyde dem, vil det selvsagt bli en uholdbar situasjon. Ufred, strid og slagsmål vil herje i dette huset. Det samme vil skje der opprørsånden reiser seg mot øvrigheten i et helt land. Følgen blir jo at den ene part søker å rydde den andre av veien.

Noe ganske annet skjer der en ydmykt underordner seg Herrens måte å lede på gjennom foreldre og øvrighet, og vi bare tenker på hvordan vi kan gjøre vår plikt på den plass og i den stilling Herren har satt den enkelte av oss. Der vil all velsignelse, fred og trivsel blomstre.

Vi kan altså også se noen naturlige årsaker for dette forholdet; at når vi lever etter det fjerde bud, vil vi også oppleve jordisk lykke.

Men en må jo være mer blind enn en hedning hvis en ikke ser noe mer i dette, enn bare naturlige konklusjoner. Midt blant oss lever tross alt en Gud som kjenner og leder hver éneste av sine skapninger så nøye, at ikke en fugl faller til jorden uten at han vil det. Og når denne Gud har gitt oss bud som det er knyttet konkrete løfter til, men som også alltid har motsvarende trusler, - da er det ikke her bare tale om naturlige følger.

Nei, her står vi overfor en Guds beslutning, og en Guds dom: Jordisk velsignelse skal gis til dem som i sannhet hedrer sin far og mor. Mens derimot en spesiell forbannelse rammer dem som bryter dette budet.

Og en skal ikke ha sett seg mye om i verden før en møter sørgelige eksempler og bevis nettopp på dette: At det ikke bare er noe naturlig, men noe underlig, en nesten hemmelighetsfull ledelse i menneskenes skjebner. Når vi synes vi ser klar sammenheng mellom jordisk medgang og menneskets medfødte anlegg, eller annen naturlig bakgrunn for dette, da ser en ikke noe underlig i dette. På tross av at også bak dette står Guds styrelse.

Men så ser vi f.eks. et mindre begavet menneske, som ingen naturlige forutsetninger har for å skaffe seg noen jordisk lykke, gjennom en spesiell velsignelse eller guddommelig ledelse opplever en stor lykke her i livet. Eller vi ser sterke mennesker, velutrustet fra naturens side, med de største muligheter her i livet, enten forfølges av stadige ulykker og motgang. Eller, selv der vi ikke ser noe slikt, all deres velstand liksom bare forsvinner uten at en vet hvordan. Da begynner en å se noe merkelig i dette. Da begynner vi å tale om Guds velsignelse og Guds forbannelse.

Og ofte blir det til og med åpenbart for menneskenes øyne at hele årsaken til både første - og sistnevnte hendelser lå i den enkeltes holdning til foreldrene. Det var en oppfyllelse av det fjerde budets løfte eller dom, som knyttet vår jordiske velstand til vår holdning til våre foreldre.

En vis lærer har sagt: «Stille og uten larm, men mektig og underbart, er der noe ubegripelig noe som følger menneskenes skjebner. Ofte synes det å forsvinne, for så plutselig å lyse opp igjen. Det er ikke noe menneskelig, det er noe overnaturlig - det er velsignelsen fra foreldrene».

Vi ser en gjenstridig sønn havner som soldat i krigsmaskinens tukt, og ender sine dager på slagmarken. Eller på grunn av en sterkt utviklet ondskap ender sitt liv på retterstedet. Slik ser vi ofte bokstavelig oppfyllelse av dette Skriftens ord: «Et øye som spotter far og forakter lydighet mot mor, det skal ravnene ved bekken hakke ut, og ørnungene skal ete det».

Det går ofte som Luther sier: «Det barnet som ikke vil høre den varme røsten fra foreldre og lærere, det kommer til å få høre bøddelen, som taler så skarpt at det skiller hodet fra kroppen».

Den som ikke vil bruke fornuft, men lettsindig og frekt bare forakter foreldres og læreres omsorg, eller andre erfarne menneskers råd, vil nok få oppleve at en allmektig Gud er i stand til å styre dem, om enn på en mer smertelig måte.

Gud vil ha den sterkeste makt over menneskene. Men nå har han satt foreldre, lærere, arbeidsgivere og øvrighet, som sine talsmenn over oss. Vil vi så ikke høre ham gjennom disse, så skal den harde virkelighet måtte lære oss det. Enten det passer deg eller ikke, skal han fullkomment oppfylle sitt ord.

Hører og akter du på dem som han har satt over deg, så vil han rikelig belønne deg med alt godt. Men vil du ikke høre på ham gjennom disse, skal han nok et eller annet sted finne deg, og sende ulykker, død og forbannelse over deg.

Luther sier: «Vi ser du totalt forkaster Guds ord og bud, som skulle det være en løgner som hadde talt det. Men la oss nå se om du like totalt kan unnvære Guds godhet. Det var bedre om du hadde hatt en nådig Gud, med fred og velsignelse, enn å være i unåde hos ham, under forbannelse».

Husk Herrens bud!

Til toppen

 

7. juni

Herre, jeg vet at mennesket selv ikke kan råde over sin vei. Og det står ikke i mannens makt hvordan han skal vandre og styre sin gang.  Jer 10:23.

Et slikt ord skal våkne oss opp for at Gud er mye større enn alle våre tanker. At hans makt og omsorg for oss ligger langt over det vi kan fatte. Og at vi bare er små, blinde skapninger når det gjelder å fatte Gud.

Når så slike ord møter oss, vil vi enten våkne og innse dette, -. Eller, i motsatt fall, forkaster vi alt Guds ord. Ja, ikke nok med det. Da er vi også så store i vår dårskap at vi ikke en gang ser det som hele det synlige Guds skaperverk viser; hvordan Gud har makt til å sørge for sin minste skapning. Vi må være så store dårer som David omtaler slik: «Dåren sier i sitt hjerte: Det er ingen Gud».

Her vil noen kanskje innvende: «Det er sant at alt som hender oss har vår trofaste Gud sendt oss, - men bare så lenge det ikke gjelder det som går på menneskets egen frihet. Hvis jeg selv av egen vilje og andre syndige handlinger har ført meg selv i ulykke, så får jeg selv ta ansvaret, og ikke skylde på hvordan Gud fører meg».

Dette er i seg selv riktig, men blir ofte feil oppfattet. Det er sant at Gud har overgitt oss til en viss betenkelig frihet. Med den kan vi gjøre oss ulykkelige for tid og evighet, når vi bestandig og bevisst står imot hans Ånd. Men her er dermed to forhold vi må merke oss.

For det første: Du har kanskje i synd og dårskap ført deg selv i ulykke. Men er likevel nå ført til anger over dette, og har fått en lydhør ånd, slik at du heretter vil la Herren få lede deg. Da er Guds nåde og faderlige omsorg så stor, at han lar alt det onde bli vendt til velsignelse for deg, og følgene av alt det gale du har gjort, skal få tjene deg.

For «alle ting samvirker til det gode for dem som elsker Gud». Gud er ikke vred evinnelig, og tretter ikke til evig tid. Han er en Gud og Far som er full av nåde. Så selv om jeg lenge har stått imot ham, men en gang omvender meg, da er han like trofast mot meg som om jeg aldri hadde syndet.

Det var ved å tvinge gjennom sin egen vilje at Israel fikk konger. Likevel gav Herren dem fremdeles ikke opp, men gjorde dem fortsatt like mye godt. Selv om de da også måtte møte mer lidelse.

I sin vantro hadde Paulus vært en fiende og forfølger av Kristus. Likevel gjorde Kristus ham til den største apostel, og lot også to store ting komme ut av selve hans store synd: Først ble det et stort middel til å korsfeste apostelen selv. Samtidig som det ble en sterk trøst for andre. Her ser vi det vi nettopp nevnte; at Gud kan vende vår største feil og dårskap slik at det får tjene oss, når bare vi en gang blir omvendt.

Ja, Luther sier at Herren også virker den samme omsorg for sine hellige gjennom deres feiltrinn.

Hans treffende ord er disse: «Det er Guds store verk og kunst at han kan gjøre onde saker gode, når vi har ødelagt og misbrukt det han har gitt oss. Jeg har i sannhet ganske ofte gjort mye dåraktig og uviselig som jeg i ettertid selv virkelig har blitt forskrekket over. Og jeg kunne ikke se hvordan jeg skulle kunne få ordnet opp i slike saker som jeg i min dårskap hadde stelt til. Men så har Herren åpnet en vei ut av det som jeg hadde ødelagt, så alt sammen ble godt igjen.

Og slik fører alltid Gud sine hellige. De kan nok komme til å feile, og gjøre gale ting. Men det vil likevel bli en god løsning på alt for dem. Eller det vil i alle fall bli løst uten at noen påføres større skade. Gud er en allmektig skaper som kan gjøre alt ut av intet. Derfor kan han også utrette noe godt ut av det som er ondt».

Å, ja, Gud er en trofast og omsorgsfull Far. Dette er det første vi her bør legge merke til.

Men det andre vi skal merke oss er dette: Du er kanskje redd for at du ennå på en eller annen måte står imot Guds vilje. Men du har en ånd som engstelig sukker: «Gud: Forbarm deg over meg! Knus du min egen vilje, og før meg på din viljes vei! Bruk hva du vil, også det bitre. Bare jeg virkelig får være din, og blir lydig mot deg» osv. Hver den som har det slik, har all rett til å trøste seg med at Gud i sin nåde leder ham.

For all den motstand mot Guds vilje som et menneske selv kjenner på. Som han frykter for, og i sin nød sukker over. Og som han påkaller Gud for hans allmektige hjelp mot. Det er intet annet enn kjødets harde kamp mot Ånden.

Da er hans sinn på Guds side, og da er allerede saken i Guds hender. En slik kjødets motstand, som bare mer og mer driver oss til Gud, vil aldri føre åndelig ulykke over et menneske. Hvis kraften til å slite over båndene, kraften til å overvinne kjødet, lå hos oss, da var alt Guds ord falskt. For Ordet sier at dette har vi aldri makt over.

Men det kan nok skje at du må utpines og dødes så lenge gjennom mye lidelse, til din sterke egne vilje utmattes og du gir deg inn under Guds vilje. Så du for alvor begynner å sky alt som du ser Gud forbyr i sitt ord.

Går det så på ny slik at du begynner å oppsøke «de ugudeliges råd», som unnskylder og forsvarer synden for å rettferdiggjøre at du tar skrittet inn på synderes vei, - da har ditt sinn falt. Da er du enig med deg selv om å følge syndens vei. Og da er motstanden mot Ånden bevisst!

Da må du ikke trøste deg med Guds omsorg og ledelse. For da går du din egen vei - til ulykke.

Til toppen

   

8. juni

Elsk deres uvenner, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som ødelegger for dere og forfølger dere. Mat. 5:44

Ut fra disse ordene skal du merke deg hvordan Herren Kristi sinnelag er, og den ånd hans barn da også skulle ha: «Elsk deres uvenner, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere».

Måtte hver éneste kristen ta inn over seg hvor høyt Herren her setter målet! Så vi i alle fall må vite hva som er hellighet, og ikke leve et liv i vår onde naturs mørke.

Herren straffer ikke bare dem som hater sine uvenner, taler ille om dem eller gjør dem ondt. Han vil heller ikke godta en kristendom som unnlater å elske dem og gjøre godt mot dem. For når han sier: «Elsk deres uvenner», så betyr «elske» virkelig å elske; å ha et hjerte som brenner av kjærlighet mot dem, og ønsker dem alt godt.

For det andre ser vi han vil at denne kjærligheten også skal bevises gjennom omsorgsfulle ord og forbønn. For han sier: «Velsign dem som forbanner dere». Når hatet og fiendskapen ikke gir seg verre utslag, skjer det oftest gjennom ord. På alle mulige måter taler en nedsettende om sin uvenn, og søker å ødelegge hans rykte. Men her sier din Herre Kristus at du tvert imot skal tale vel om dem. Ikke ønske noe ondt for dem, men velsigne dem som forbanner deg.

Ja, hør hvordan Paulus taler om det samme som Kristus sier til oss her: «Tal vel om dem som forfølger dere; tal vel og ønsk dem intet ondt». Å, min Gud, hvor langt står vi ikke fra dette ditt sinnelag og holdninger! «Tal vel om dem som forfølger dere!» - Å, Herre, min Gud, ikke fordøm oss!

Vi ser apostelen gjentar dette «tal vel» to ganger, og lar oss dermed skjønne hvor nødvendig det er for oss både å ta denne formaningen til hjertet, og å leve vårt liv etter den.

Men når vi altså skal elske, velsigne og tale vel om våre uvenner, om «dem som forfølger dere», hvem er det så vi skal hate og tale ondt om? Her får vi jo inntrykk av at noe slikt overhode ikke hører hjemme i et sant hellig sinn hos en Jesu etterfølger. Han skal ikke hate, baktale eller forbanne noe menneske.

Her ville noen kanskje innvende: Leser vi ikke i Skriften at selv hellige menn, ja, Kristus selv og hans apostler, ofte rettet hard tale mot fiendene? Kan en kalle det for å elske og velsigne dem?

Forholdet er at når de hellige hardt og straffende talte i Herrens navn, er det ikke et menneskes, men Den Hellige Guds straff og forbannelse som uttales. Det som gjøres på embetets vegne, som når en dommer avsier en dødsdom, når bøddelen henretter, eller en lærer med Guds ord og i Kristi sinnelag straffer, er alt sammen Guds straff. Og alt det Gud gjør, er rett og hellig.

Men her taler Kristus til oss om hva vi, bare som mennesker, skal gjøre mot dem som er fiendtlige mot oss. Ikke om hva et embete gjør, men om hva menneskene skal gjøre. Og da heter det: Elsk, velsign, tal vel, gjør godt.

Denne kjærligheten skal også bevises gjennom det Herren taler om i v.42: «Den som ber deg, skal du gi, og den som ønsker å låne av deg, skal du ikke vende ryggen til». Selv om det er din uvenn som er i nød, så skynd deg å hjelpe ham - «gjør godt mot dem som hater dere».

Og Herren gir oss to gode grunner for hvorfor vi altså skal elske våre uvenner, og gjøre dem godt. For det første at vi, som gode barn, skal likne vår himmelske Far. Han sier: «Slik skal dere være som barn av deres Far i himmelen. For han lar sin sol gå opp over onde og gode, og lar det regne over rettferdige og urettferdige».

Her taler Herren om solen og regnet, som er de to vesentligste midlene han bruker til å gi oss all jordens frukt og velsignelse. I denne uttrykksformen favner han hele den uendelige rikdommen av alle Guds gaver og velsignelser på jorden. Og dette gir han da uten opphør til sine fiender, like så vel som til sine barn og venner. Slik er Guds hjertelag. Og dette sinnelaget skulle da selvsagt også vi ha.

Den andre grunnen til at vi skal ha dette sinnelaget, som Herren nevner her, er at vi i motsatt fall ikke likner ham, men de ugudelige menneskene. Han sier: «For dersom dere elsker dem som elsker dere, hvilken lønn har dere da? Gjør ikke til og med tollerne det samme? Og dersom dere bare oppfører dere vennlig mot deres brødre, hva mer enn andre gjør dere da? Gjør ikke til og med tollerne det samme?»

De som gjerne vil være gode og kristne mennesker, men er så falske i sin kjærlighet at de bare elsker og gjør godt mot sine venner, burde virkelig våkne av disse Kristi ord.

Det finnes vel knapt så onde mennesker, tyver eller røvere, at de ikke holder på vennskapet innen sin bande. Kristus sier at selv djevlene har dette samholdet. Ellers ville riket deres blitt ødelagt (Luk 11).

Så kan du selv se hvor kristelig du er, når du er vennlig og varm bare overfor dine venner. Da er du bare så from som tyver og røvere, ja, som djevlene.

Til toppen

 

9. juni

Vi har også et påskelam; Kristus, som er ofret for oss.  1Kor 5:7.

Israels barn sukket under en hard og fryktelig trelldom i Egypt. Det steg et stadig rop om deres nød og jammer opp til Herren. Og ingen andre kunne utfri dem. Farao og hans hær var altfor sterke for dem. Men denne trelldommens nød hadde ennå ikke nådd sitt rette høydepunkt så lenge Moses ennå ikke var drevet ut av Herren.

Men så snart Moses begynte å befale at de skulle dra ut fra landet og trelldommen, og sa til ham som hersket over dem: «Så sier Herren: La mitt folk fare!» - da først ble trelldommen og undertrykkelsen virkelig grusom. Nå ropte og jamret folket seg aller mest, og klaget på Moses som med sine ord til kongen bare hadde hisset ham opp til enda større grusomhet. Nå mistet de fullstendig håpet om noen utfrielse fra trelldommen.

Men akkurat nå var Herrens time kommet. Og hvordan foregikk så utfrielsen for dem? Det skjedde bare gjennom et Guds allmakts under! En mørk, forferdelig natt lot Herren sin hevn ramme sitt folks undertrykkere. Da slo han alt det førstefødte i Egypt. Og nå var det påskelammets blod som frelste de undertrykte fra Den Rettferdige Hevners sverd.

Er ikke dette et malende bilde på hele verdens forløsning, den som er skjedd i Kristus Jesus? Eller har ikke også vi en stor forløsning å feire? Å, den vi ser skildret her er bare et svakt skyggebilde av den store forløsningen som skjedde i Kristi død.

La oss stanse opp litt for dette! Hele verden var falt i djevelens hender i syndefallet. Guds bilde var tapt, og dermed den frie viljen. Mennesket var en trell under avgrunnens Farao. Regjert og drevet av hans vilje, og av de lyster og villfarelser som var «fogder og embetsmenn» han satte over oss.

Hele menneskeheten sukket under denne trelldommen. Likevel kjente de ennå ikke fullt ut sin nød før loven kom og talte tydeligere enn samvittigheten om hva Gud krever.

Da først begynte samvittighetens nød å bli virkelig stor på jorden. Ikke en bokstav, ikke en gang en prikk av Guds hellige lov kunne fravikes. Lovens urokkelige dom var at den som syndet, skulle dø, - og det fantes ikke en som var rettferdig, ikke en éneste. Her var en ubeskrivelig og altomfattende nød.

Men da forbarmet den store og barmhjertige Gud seg over oss. Han kunne ikke se på at hans barn, som en gang ble skapt i hans bilde, menneskene, skulle gå evig fortapt.

«Da tidens fylde var kommet, utsendte Gud sin Sønn, født av en kvinne, skapt under loven, for å kjøpe dem fri som var under loven». Dette synger alt profetens ånd frydefullt om: «De gleder seg for ditt åsyn slik en gleder seg under høsten. For du har brutt i stykker åket som tynget dem, staven over deres skuldre og kjeppen som drev dem. Akkurat som på Midjans dag. For et barn er oss født. En Sønn er oss gitt».

Legg merke til her hvordan Herrens Ånd retter blikket tilbake til Israels trelldomstid i Egypt, når han taler om «åket som tynget dem, staven over deres skuldre og kjeppen som drev dem»! Likevel er det dypest sett Kristi forløsningsverk for hele verden han taler om her.

Og hvordan lyder det i Det nye testamente? I Heb 2 sier apostelen: «Siden barna har del i kjøtt og blod, fikk han selv del i det på samme måten, for at han ved døden skulle nedkjempe ham som hadde dødens makt - det er djevelen, og sette fri dem som av frykt for døden hadde levd i trelldom hele sitt liv».

I Gal 3 sier apostelen: «Kristus har kjøpt oss fri fra lovens forbannelse, idet han ble en forbannelse for oss». Og i Ef 1: «I ham har vi forløsningen ved hans blod, syndenes forlatelse». Slik har Herrens Ånd uttrykkelig nevnt den trelldom og de plager Kristus har forløst oss fra. Han nevner synden, lovens forbannelse og djevelen.

Til sist taler også Herren til den siste fiende, døden, og sier: «Jeg vil frikjøpe dem fra helvete og forløse dem fra døden. Død, jeg skal bli deg en pest. Helvete, jeg skal bli deg en plage!»* Å, for en herlig og majestetisk trussel mot vår fiende! Å, du evige kjærlighet, som er verd all vår lovprisning! Å, evige, sterke trøst for våre fattige, syndige hjerter!

Her har vi vårt påskelam, vår store, evige forløsning! All verdens synd, alle menneskers ugudelighet og trelldom i synden, fra Adam til det siste menneske i denne verden, ble lagt på Guds rene Lam. Og den fryktelige byrden tynget ham så han svettet blod. Han sukker og ber, som lammet på slaktebenken. Men han går trofast gjennom alt.

All lovens forbannelse, alle dens trusler og straff for synden ble samlet på ham, slik at han også ble en forbannelse for oss. Men dermed forløste han oss også fra lovens forbannelse, så vi kunne arve velsignelsen. «De gleder seg for ditt åsyn. For du har brutt i stykker åket som tynget oss, staven over våre skuldre og kjeppen våre plagere drev oss med».

Til sist kom også døden, som er syndens lønn, og angrep og drepte det evige livet. Men ble da selv oppslukt av seieren. Og så nedkjempet han «ham som hadde dødens makt - det er djevelen, og satte fri dem som av frykt for døden hadde levd i trelldom hele sitt liv».

Så er da dette vår påskefryd. Og dette er vår seierssang: «Døden er oppslukt til seier. Død, hvor er din brodd? Helvete, hvor er din seier? Gud være takk, som har gitt oss seieren gjennom vår Herre Jesus Kristus».**              

* C.O.Ros.’ bib.tekst og engelske King James oversettelse av Hos 13:14.

** 1Kor 15:54,55,57. C.O.Ros.’ bib.tekst.

Til toppen

 

10. juni

Guds frelsende nåde til alle mennesker (Guds nåd, hälsosam för alla menniskor) er åpenbart, og lærer oss å ...vente på det salige håp og åpenbarelsen av den store Guds og vår Frelser Jesu Kristi herlighet. Tit 2:11,13. 

«Herrens gjenkomst er nær» sier Jakob. Hva kan da årsaken være til at vi er så lite opptatt med tanken på Herrens gjenkomst? De første kristne hadde på ingen måte alle de ytre endetidstegn som vi har, foran seg. Hva er årsaken til at denne tanken på Herrens gjenkomst likevel var så herlig for dem, og opptok dem så sterkt? Mens den nå, med alle vår tids endetidstegn, er så fremmed for oss, ja, nesten helt er forsvunnet fra våre forsamlinger, våre hjerter, samtaler og åndelige forkynnelse?

Riktignok holder vi fast på læren om Herrens gjenkomst, som en ren trosartikkel. Men det har ikke ført til at vi har denne Kristi gjenkomst som vårt håp.

Etter Guds ord er ikke det avgjørende om du tror at Herren skal komme! Men om du lever i håpet, i en virkelig forventning til hans gjenkomst?

Og på dette spørsmålet kan ikke mange blant oss svare: ja! Hvis det virkelig var slik at alle troende levde i håp og forventning til vår forherligede Herres gjenkomst, så skulle dette håpet åpenbare seg mer i vår forkynnelse og i våre kristne samtaler, ja, i hele vårt liv. Da ville ikke alle slags trosbekjennelser og ubibelske lærer om kirkens framtid og de dødes tilstand, kunne få grobunn blant oss.

Men igjen kommer vi tilbake til spørsmålet: Hva kan årsaken være til at tanken på Herrens gjenkomst er så fremmed, ja, nesten uvelkommen, for oss? Mens den var så herlig, så kjær og så varm i de første kristnes hjerter. Det er helt klart ikke noe godt tegn.

Hvert håp forutsetter et ønske, og hvert ønske har sin rot i det vi elsker. Lengter vi virkelig etter den dagen Herren skal komme igjen, da all synd, all vantro, all svakhet og problemer med å tro, all vår troløshet mot vår kjære Frelser, får være slutt? Når vi skal gripe ham, liksom vi og er grepet av ham. Se ham som han er, og bli ham lik.

Hvis vi hadde et sterkere ønske rettet mot denne hans åpenbarelse, da ville vi nok også være mer opptatt med å tilegne oss alt som står skrevet, og som kan styrke det salige håpet om denne store dagen.

Ja, hvis vi hadde et mer åndelig sinn, elsket vår Frelser og lengtet etter det kjærligheten alltid lengter etter; å bli helt forenet med ham, da var all avstand mellom han og oss, og all uvisshet opphørt.  Da ville vi også leve langt sterkere i håpet. Derfor finner vi også alltid stor forskjell mellom kristne i dette forholdet.

Hos dem som tar Guds ord mer alvorlig til hjertet, som mer lar seg bearbeide i den omvendelse som er av Gud, og i den tro som vår Herre Jesus Kristus opprettholder i dem, vil gudsfryktens Ånd hele tiden hvile over hele deres vesen. Synden vil ikke få leve upåtalt, men blir avdekket. Da blir nåden i Kristus ennå mer dyrebar og verdifull, men ofte på grunn av synden også mer skjult for deres øyne.

Disse som har det slik, fryder seg i det salige håp om vår Herres Kristi salige gjenkomst. Det er dette som opptar dem, som er deres levende håp.

De ser med inderlig lengt fram til den dagen når den tunge tåken som her på jord ligger over deres tro, skal drives bort for evig av Herrens herlighet. Når de skal se vennen og Frelseren de har trodd på og talt med, han som har fulgt dem i livet, selv om de ikke har sett ham.

Da de en gang for evig skal få oppleve det de så ofte forgjeves søkte; en fullkommen klarhet, en full visshet, en følbar nærhet av Herren. Og de samtidig for evig skal være fri fra det onde kjødet, som alltid her på jord førte til så mye synd, skrøpelighet og anfektelse. For evig skal få være fri fra den bitre fiendens glødende piler.

Hvis vi var mer døde for verden og livet her nede, og hadde vårt liv og vår glede i Gud alene, ville jo dette ganske sikkert være et salig håp for hjertene våre.

Men der hjertet er delt, der det er inntatt av andre ting, - om enn i seg selv uskyldige og gode -, der kan denne lengten etter den himmelske brudgommen ikke finne fotfeste. Og der kan ikke den åndelige helsetilstanden være god. For den stemmer ikke med Ordet og de første kristnes sinnelag.

«Vårt borgerskap er i himlene», sier Paulus, «og derfra venter vi også stadig på Frelseren, Herren Jesus Kristus. Han skal forvandle vårt forgjengelige legeme så det blir likedannet med hans herlighetslegeme. Det skal han gjøre ved den kraft som gjør ham i stand til å underordne alle ting under seg selv».

Og han formaner: «Hvis dere da nå er oppreist med Kristus, så søk det som er der oppe, der Kristus sitter ved Guds høyre hånd. Strekk dere etter det som er der oppe, ikke det som er på jorden. For dere er jo døde, og deres liv er skjult -, ja, skjult - med Kristus i Gud. Men når deres liv; Kristus, blir åpenbart, da blir også dere åpenbart med ham i herlighet».

Å, måtte vi alle ta denne Kristi og hans apostlers lære om Herrens gjenkomst og de kristnes salige håp, mer inn over våre hjerter!

Til toppen

 

11. juni

På samme måte som den levende Fader utsendte meg, og jeg lever på grunn av Faderen, slik skal også den som eter meg, leve på grunn av meg.  Joh 6:57.

Det vesentligste i, ja, selve det nye menneskets vesen, som også gjør at vi kalles kristne, er at Kristus er blitt vårt hjertes liv. Kristus, den korsfestede, han som bar bort alle våre synder, Frelseren, vennen framfor alle venner, er blitt vårt livsbehov.

Det er akkurat dette at Frelseren, som forsoneren, er det mest nødvendigste og herligste for oss, som bevitner at vi er kristne. Det viser at vi har spist av Livets brød, som gir oss bare ennå mer hunger, - at vi har drukket, og tørster bare ennå mer.

Hvis en kristen tenker på hva det er som spesielt kjennetegner og er det største i hans nye liv, så er det dette at han er blitt kjent og forenet med Frelseren. At det er Kristus hele hans liv nå er rettet mot, som er hans A og Å, som er først og sist i hans liv.

I hans nye liv er Kristus solen, som alt opplyses og bestråles av, og som alt dreier seg om. At han har Kristus, er hans glede. Og når han synes å ha mistet Kristus, er det hans sorg. Kort sagt: Kristus er hans liv. Dette kjennes en kristen på.

Og her er særlig to forhold vi skal merke oss. Først at det nå er blitt en helt ny natur i oss, at det er blitt maktpåliggende for oss å eie Guds vennskap. Før  var vi fullstendig likeglade når det gjaldt Gud og hans nåde. Vi hadde bare jordiske behov og ønsker, som hva skal vi ete, og hva skal vi drikke. Men nå er det bare ett éneste spørsmål som stadig opptar oss: Er jeg et Guds barn? Har jeg Guds vennskap? Dette er liksom åndedrettet eller hjerteslagene i det nye mennesket.

Men legg merke til at dette helt konkret må være din nye natur. Ikke noe som bare en gang iblant opptar deg, men en holdning som følger deg gjennom hele livet; at det som framfor alle ting har betydning for deg, er om du eier Guds vennskap. Freden, trøsten, kraften m.m. kan skifte mye. Ja, selve denne din nød for å eie Guds vennskap, kan bli avbrutt gjennom tilfeldige omstendigheter i livet. Men snart våkner vi igjen opp for dette, og da med desto større nød.

Det må under alle forhold tross alt være dette om vi eier Guds vennskap, som i sin alminnelighet og i det store og hele er det som griper dypest i oss. Dette er noe som særlig kjennetegner det nye menneske, og som slett ikke er av kjød og blod, men totalt strir mot vår egen natur.

Det andre er at i din nød for om du eier Guds nåde, er det ikke noe som helst annet som har blitt din trøst enn Kristus, Kristus, hans soningsblod og hans evangeliums ord. Der har du ditt tilhold, ditt liv, din mat og din glede.

Det var dette Kristus talte mest om: «Den som eter meg», «den som kommer til meg», «den som tar vare på mine ord», «den som tror på meg».

Det er sterke og klare ord om dette hovedpunktet, når Kristus sier: «Den som eter av meg», «jeg er livets brød. Mitt kjød er den rette mat», «den som eter av meg skal leve i all evighet». Slike ord uttrykker nettopp dette at Kristus er de troendes livsbehov, deres livsvilkår, deres alt i alle.

For du skjønner at dette at du er blitt kristelig, at kristendommen og kristelige saker ligger deg på hjertet, er ikke noe bevis på at du er en kristen. Nei, legg merke til hvordan Kristus taler: Den som eter meg - meg -, den som nettopp i Kristus, hans nåde og hans forsoning, har sitt livs behov.

Like lite ligger beviset på en sann kristendom i at du ser opp til Kristus som din lærer eller ditt forbilde. Det gjør også fariseeren i sin kjødelige visshet.

Nei, her er det spørsmål om Kristus i sin forsoningsdød er blitt din daglige trøst mot synden. Bare dette er kjennetegnet på en kristen. Det er dette som i Åpenbaringsboken omtales som tegnet og sjibbolet-sangen som kjennetegnet dem som var beseglet. For ingen kunne lære den sangen, uten disse. Og den sangen handlet om «Lammet som ble slaktet og kjøpte oss til Gud med sitt blod».

Det er dette Luther på ny og på ny gjentar, når han i sin forklaring over  Gal 4:6 taler om tegnet på at Guds Ånd bor i hjertet vårt, bl.a. sier: «Den som gjerne hører, taler, tenker og skriver om Kristus, han vet at dette så visst ikke skjer ut fra menneskelig vilje eller fornuft».

Ja, dette er så vesentlig og karakteristisk hos det nye menneske, at hvis jeg bare finner dette hos et menneske, sier jeg straks: Her har jeg en kristen. Akkurat som når jeg ser en menneskelig kropp framfor meg, og hører den taler et menneskelig språk, sier: Her har jeg et menneske.

Har så en slik kristen en støtende feil, en uvane, så sier jeg: «Det er en skavank, en sykdom. Men - en kristen er han. For det er ikke mulig at noen på nevnte vis kan ha Kristus som sitt livs behov, sin trøst og sitt liv, og så ikke være en Kristi venn, en kristen». Så vesentlig er dette.

Til toppen

 

12. juni

Alt kjød er gress.  Jes 40:6.

Alt i mennesket er falskt, svakt, vaklende, uvisst, omskiftelig. Det gjelder vår fornuft, våre tanke, følelser og oppfatninger.

En dag ser jeg f.eks. Gud i alt som møter meg. En annen dag synes jeg det finnes ingen Gud i verden. En dag tenker jeg at Gud bare er overstrømmende nåde  og kjærlighet. En annen dag tror jeg han må være trøtt av meg, at han har vendt seg bort fra meg med sin nåde, og er vred på meg. En dag synes jeg om meg selv at jeg er en ganske akseptabel kristen. En annen dag at jeg er en fullstendig hjelpeløs synder.

Kort sagt: Mine oppfatninger og følelser er alt sammen akkurat som strå i vinden; svaiende, uvisst, falskt, omskiftelig og løgnaktig. Som profeten sier: «Alt kjød er gress». Så ser jeg da omsider at alle mine egne meninger fortjener ingen oppmerksomhet.

Herre, hva skal jeg da trøste meg med? Jo, der er noe som er sikkert og urokkelig: I himmelen sitter en dommer på sin trone, den store og hellige Gud! Han har talt og sendt et evig, urokkelig ord fra himmelen. Og hans ord, med sine løfter og dommer, står faste som fjell. Ikke en bokstav skal forandres eller bli til intet, om jord og himmel forgår.

Hva sier så dette evige ordet om oss, om hvordan vi ser ut, om vi er verdige eller uverdige, i Guds øyne?

Det sier at «Herren ser fra himmelen ned på menneskenes barn, for å se om det er noen som har forstand, noen som søker Gud. Men de er alle veket av, alle sammen er blitt fordervet. Det er ingen som gjør godt, ikke en éneste. Herren så ut over jorden. Han så den var fordervet, og at menneskenes ondskap var stor på jorden. Det finnes ikke en som er rettferdig, ikke en eneste».

Så kan vi samtidig legge til at Gud er hellig, at for ham er ikke en gang himlene rene, at han ser urenhet i sine engler og dårskap i sine hellige. Og da vet vi at ikke et éneste menneske kan bestå innfor Gud. At alle sammen bare er verd evig fordømmelse, og er også i dette alle sammen like. At Judas og Johannes er like mye verd en og samme fordømmelse. At Peter og trollmannen Simon, jomfru Maria og skjøgen, i seg selv fortjener alle sammen like mye ett og samme helvete.

Det var da skrekkelig og urimelig, sier du. Ja, her ser du hvordan fornuften reiser seg mot dette, når en sier rett ut det som ligger i disse ordene: «Det er ingen forskjell, alle er de syndere og har intet å rose seg av innfor Gud, men blir rettferdiggjort uforskyldt av Guds nåde gjennom den forløsning som er skjedd i Kristus Jesus».

Mellom mennesker er der en forskjell. Men ikke innfor Gud. På jord er det en viss avstand mellom dalbunnen og fjelltoppene. Men ser en på begges avstand fra solen, forsvinner denne forskjellen. Den blir aldri tatt i betraktning, for avstanden er så stor. En sier bare om begge to at «avstanden er ufattelig». På samme måte er det også en forskjell mellom det ene mennesket og det andre, i det ene øyeblikket og i det andre. Men ikke innfor Gud.

Alt som har navn av menneske, selv den mest ydmyke og trofaste kristne, er helt igjennom en uren makk. Hans beste gjerninger er besmittet av den gamle slangens gift. Det gjelder hans tro, hans kjærlighet, bønn, lovprisning, som kan være hans beste gjerninger og virket av Guds Ånd. Men de er likevel, på grunn av karets urenhet, besmittet. Troen er blandet opp med slagg, med egenrettferdighet og vantro. Kjærligheten er svak, begrenset og mangelfull. Bønnen og lovprisningen kald og svak, og slett ikke verdig den høye Majestet.

Dette, som er vår konstante tilstand, ville være nok til menneskenes fordømmelse. Men i tillegg faller vi stadig i synd, og blir urene under vandringen. Og vi er ikke i stand til å våke så sterkt at vi ikke her og der besmittes av ugudelighet.

Hele jorden er oversvømt av urettferdighet, en syndens flodbølge, som avguder, vantro, sorg og motløshet, misbruk av Guds navn, sverging og ugudelig snakk, brudd på helligdagen, ulydighet, sinne, hat, trette, løgn og baktalelse. Om ikke alt bryter ut i gjerning, så koker i alle fall hjertet av onde begjær, tanker og indre opprør. Og alt sammen er urenhet i Den Helliges øyne.

Slik er den falne slekts tilstand! Hvordan kan så et menneskebarn tro han skal kunne bestå innfor Gud? Hva vil du betale din skyld med, du menneske? Du har ingen som helst mulighet til å oppfylle ett éneste av hans bud! Selv om du har vært en trofast kristen i mange år, har opplevd mye og utrettet mangt, så holder det ikke. Hvis Gud ser på deg med sine hellige øyne, så stakkars deg.

En gammel Guds tjener innså dette. Derfor ba han: «Herre, gå ikke til doms med din tjener, for det er ikke én levende som er rettferdig for ditt åsyn». For Gud er ingen levende rettferdig. Dette er Ordets dom.

Men se hvordan dette strir mot vår forstand og følelser, som alltid, når vi har vært litt mer kristelige, forteller oss at nå er vi mer verdig til nåden. Eller at Gud da har lettere for å tilgi oss. Mens når vi derimot har syndet, synes Gud må ha vanskeligere for å tilgi oss.

På den måten måtte jo nåden og rettferdigheten, i alle fall til en viss grad, bygge på våre gjerninger, vår verdighet. Men dette har vi nå sett at Skriften avviser.

Husk derfor at du er hvert øyeblikk like verdig og like uverdig. Dette er det himmelske, evige Ordets dom.

Til toppen

 

13. juni

Ikke med min egen rettferdighet, den som er av loven, men med den som kommer av Jesu Kristi tro.  Fil 3:9.

Når Paulus sier: «Når en døde for alle, så er de alle døde», da gjelder det også at hvis én har oppfylt loven for alle, så har de alle oppfylt loven. Apostelen sier jo uttrykkelig at Kristus er skapt under loven, for at han skulle kjøpe dem fri som var under loven.

Én har oppfylt loven for alle. Vil jeg da være en kristen, tro og ære Sønnen på rett måte, så må jo mitt vitnesbyrd helt klart være: Jeg har fullkomment oppfylt loven. Jeg er fullstendig skyldfri. Ganske visst ikke i meg selv, ikke i egen person, men i min garantist, min stedfortreder Kristus.

Jeg var jo verd øyeblikkelig å kastes ut i det ytterste mørke, hvis ikke dette var mitt vitnesbyrd, hvis jeg ikke æret ham så høyt for all hans pine, at jeg i ham anså meg fullkomment rettferdig.

For hvis jeg ikke trodde og bekjente dette, ville det jo være som om jeg sa enten at han ikke riktig fullt ut hadde utført det oppdraget han hadde påtatt seg. Eller også at det ikke virkelig hadde skjedd for oss, men at det bare var noe han behøvde for seg selv. Og hva slags bekjennelse ville dette være for en kristen?

Tenk deg at en konges tjener har ødelagt kongens eiendom. For denne sin store skyld blir han fengslet. I inderlig barmhjertighet og medlidenhet med denne ulykkelige tjeneren går kongens sønn hen og betaler alt denne tjeneren skylder. Og i tillegg soner han den fengselsstraffen tjeneren ble dømt til. Når så kongen også samtykker i dette, - hvordan skulle da samme gjeld og straff noen gang på ny kunne kreves av denne tjeneren?

Og hva skulle denne stakkars tjeneren gjøre? Skulle han ikke i inderlig takknemlighet og glede falle på sine knær for kongen og si: Du har gjort alle ting vel. Det er nok  i all evighet slik du har ordnet det!

Ville det ikke være den største synd og skam hvis han fremdeles tenkte og sa: Ja, men jeg har jo ikke i egen person og med egne midler betalt min skyld. Hvordan kan jeg da være trygg for at jeg ikke fremdeles havner i fengsel? Ville ikke dette være det samme som å si: Hvem vet om dette er noe en kan stole på, det kongen og hans sønn har gjort?

Og nå står det altså uttrykkelig: «det som var umulig for loven, det gjorde Gud ved å sende sin egen Sønn i syndig kjøds lignelse»! Og videre: «Født under loven, for å kjøpe dem fri som var under loven».

Det står altså at Gud sendte sin Sønn, for at han skulle utrette det som var umulig for loven. «Født under loven», -, da var han jo i vårt fengsel, «for å kjøpe dem fri som var under loven».

Dette er jo ikke noen drøm eller dikt. Men den evige guddommelige sannhet som hele Skriften fra verden ble til har åpenbart som summen av alt; at Gud gav sin Sønn som en Stedfortreder og Frelser.

Han sier jo selv om loven at «jeg er kommet for å oppfylle den». «Jeg helliger meg selv for dem, for at også de skal være helliget i sannheten». «Se, jeg kommer - i bokrullen er det skrevet om meg - for å gjøre din vilje, Gud. Ved denne viljen er vi blitt helliget ved ofringen av Jesu Kristi legeme én gang for alle».

Hva vil vi så gjøre med dette? Jo visst er det altfor mye, at Gud selv, for intet, skal gi oss hele oppfyllelsen av loven. Men Gud er jo i alle ting så altfor stor, så underlig og ubegripelig for oss.

Hva annet skal vi gjøre, enn bare som barn ta imot og takke. Med hjertets glede og kjærlighet til ham som har elsket oss først, benytte den herlige friheten. Og med barnets inderlige villighet elske og tjene vår nådige Far, og gjøre det gode vi får nåde til.

Men først og sist holde klart for oss at vår rettferdighet innfor Gud består i en annens gjerninger. En rettferdighet som består - uforminsket - også når vi selv er på det mest elendige. Og som gjør at våre synder ikke tilregnes oss.

Men, sier du, hva skal vi da gjøre når loven tukter oss på grunn av vår synd? Svar: Vi skal straks bare gi ham rett i at i vårt kjød bor det intet godt. Men også omgående vise ham hen til Kristus, som vår eneste rettferdighet, og si: «Der er den mannen som i mitt sted har oppfylt alt det jeg skulle gjort. Gå til ham, han er den som garanterer for meg. Han er født under loven, og har så visst ikke syndet».

Men lyder det så fortsatt at «du burde  jo også selv være hellig, og gjøre det som er godt», så svar: Det er helt riktig. Og når det er spørsmål om mitt daglige liv, og jeg ferdes blant mennesker som trenger meg, så minn meg da om dette. Da vil jeg gjerne høre på deg.

Men når det nå er spørsmål om min rettferdighet innfor Gud, da gjelder ikke mine gjerninger, men en annens. Da gjelder verken mitt kristne liv eller min synd noe som helst. For da var jeg helt klart fortapt, hvis jeg skulle dømmes etter noe av dette. Nei, da har jeg en annens kristne liv og hans hellighet, renhet, en annens kjærlighet og gode gjerninger, - Guds Sønns, født under loven.

I dette spørsmålet vil jeg gjerne være en stor synder i meg selv, og ikke gå for å være noe annet. For at Kristus alene må være min rettferdighet.

Her sier jeg med Paulus: «Ikke med min egen rettferdighet, den som er av loven, men med den som kommer av Jesu Kristi tro».

Til toppen

           

14. juni

Enhver synes at hans veier er rene, men bare Herren prøver hjertets tanker.  
Ord 16:2.

Menneskene har mange og forskjellige meninger om veien til frelse, og alle tror de kjenner den rette. Akkurat som Skriften selv sier: «Enhver synes at hans veier er rene, men bare Herren prøver hjertets tanker».

Vi ser jo at ingen føler seg mer trygg enn den døde, blinde verden, som aller minst søker etter sannheten. Freidig, selvsikker og i en avgjørende tone sier den ene: «Gjør bare rett, og så mye godt du kan overfor mange. Så kan du være sikker på at Gud kommer ikke til å kreve mer av deg».

En annen sier: «Jeg har ingen ting på min samvittighet. Jeg går til skriftemål og lever et sømmelig liv. Jeg tror at Kristus har lidd og dødd. Om jeg så av og til faller - for ingen er fullkommen - så vil Gud tilgi det».

En tredje sier: «Gud har sett min bønn og mine tårer i ensomme stunder. Det er min trøst».

En fjerde: «Gud er nådig mot meg. Det sier mitt hjerte meg. Det ser jeg gjennom hans nådige måte å føre meg på gjennom livet. Ja, det har han selv på en spesiell måte (f.eks. i drømmer) sagt til meg. Jeg behøver ikke studere mer på dette spørsmålet» o.s.v.

Men en femte, en mer alvorlig sjel sier: «Det kreves mer her; en sann omvendelse, tro og helliggjørelse. Det er veien».

Men Kristus sier, selv om de mest alvorlige: «Mange skal søke å komme inn gjennom den trange porten, men ikke være i stand til det». Og Paulus sier: «Jeg kan bevitne at de har nidkjærhet for Gud, men ikke med sann erkjennelse». Da har den ene hele sin trøst, sin salme og sin sang i den nådens orden vi nettopp nevnte, mens derimot Kristus og hele hans verk ikke betyr nok for ham. En annen taler bare om å tro. En tredje bare om gjerninger.

En fjerde ser hele sin frelse i sønderknuselsen og hvordan han opplever fordømmelsen. En femte taler bare om dette at vi skal dødes; om forsakelse, renselse, bønn, og hvordan vi skal avdø fra verden og vår egen vilje. En sjette sier: «Størst av alt er kjærligheten; bønn, ydmykhet og kjærlighet i Jesu fotspor, det er veien. En sjuende sier: «Det er Ånds og krafts bevis det kommer an på. Herre, har jeg ikke profetert i ditt navn, drevet ut djevler og gjort mange kraftige gjerninger i ditt navn?»

Slike, og mange flere, er oppfatningene og de ulike meningene om hva som er veien til frelse, som florerer og krysser hverandre midt i kristenheten. Riktignok handler det alt sammen om viktige ting og leveregler som ingen sann kristen skal forakte, men med alvor streve etter. Ja, dette er slike egenskaper som i virkeligheten også bare finnes hos sanne kristne.

Men det som kjennetegner en sann kristen, og som også beviser at disse gode egenskapene er ekte og et Åndens verk, ligger ikke i slike bekjennelser som vi har nevnt her. For all denne åndelighet i disse bekjennelsene kan være like fjernt fra den sanne, som Sibbolet fra Sjibbolet. (Se Dom 12).

Med all denne åndelighet kan en fremdeles, på Herrens store dag, få dette svaret: «Jeg kjenner dere ikke. Gå bort fra meg!» Se bare Mat 7, hvor Herren selv sier: «Mange skal si til meg på den dag: «Herre, Herre, har vi ikke profetert i ditt navn, drevet ut demoner i ditt navn og gjort mange kraftige gjerninger i ditt navn?» Men da skal jeg bekjenne for dem: Jeg har aldri kjent dere. Gå bort fra meg, dere ugjerningsmenn».

Her spør kanskje noen: Har da Den Hellige Skrift gitt noe konkret kjennetegn på Kristi rike, noe som gjør at den éneste rette åndelighet skiller seg ut fra alle falske veier? Svar: Ja, lovet være Gud! De som allerede er kommet til sannheten og har fått øyne å se med, de finner dette over alt i Skriften. De ser nemlig at det er ett éneste forhold alt avhenger av. De innser at all kristendoms karakteristiske kjennetegn, hemmelighet og hovedsak, er Kristus. At Kristus selv er blitt hjertets dyrebareste skatt.

De ser at det helt avgjørende er: «Den som har Sønnen, har livet. Den som ikke har Guds Sønn, har ikke livet. For livet er i Guds Sønn». Dette bør vi alle ta inn over oss, og prøve oss selv på.

Og den som har fått lyset, må virkelig takke Gud! Da vil han sikkert nok også forstå mye om de mange andre forskjellige former for åndelighet. Måtte han da også bare i sin kjærlighet være viselig og forsiktig, men i sin forsiktighet av kjærlighet være nidkjær! Mange som ennå ikke er kommet til sannheten og livet er jo nettopp disse som en gang skulle få oppleve det - bare alle Guds barn i kjærlighet og visdom ville prøve å opplyse dem om dette.

I én sum: At noen er nidkjære og opptatt med sønderknuselse og alvor som det viktigste. Andre med kjærlighet og ydmykhet. Noen med selvforsakelse, avdø fra seg selv o.s.v.. Det er alt sammen sant og godt, og dyrebare egenskaper. Men det er ikke selve livet, ennå bare egenskaper på et foreberedende stadium.

Foran Lammets trone står den frelste skaren som er skrevet inn i Livets bok, og synger og lovpriser ham. Blant disse vil noen kunne stå fram og si: Også jeg har arbeidet og strevet med alle disse gode egenskapene. Men når jeg strevet som mest, merket jeg at Guds øyne var som ildsluer. At for ham var ikke en gang himlene rene. At Guds dom gikk langt dypere enn menneskenes. «Og jeg døde».

Men Kristus ble mitt nye liv. Han er nå min sang og min frelse. Og for hans skyld regner jeg alt for tap, ja, jeg regner det for søppel.

Herren har gitt meg en ny sang i min munn: «Du ble slaktet og har frikjøpt oss til Gud med ditt blod! Du er verdig all ære og pris og lovsang fra evighet til evighet. Amen».

Til toppen

 

15. juni

La oss frykte, så vi ikke skal falle fra det løftet som ennå gjelder, om å få komme inn til hans hvile.  Heb 4:1.

Her ville kanskje noen si: Det er jo akkurat dette jeg frykter for. Akkurat nå har jeg vel nåde til å tro. Men hvordan skal jeg kunne bli stående inntil enden? Vi ser jo at mange faller fra og går fortapt. Svar: Kristus sier: «Jeg er den gode hyrde. Jeg kjenner mine, og jeg er kjent av mine. Mine sauer hører min røst, og ingen skal rive dem ut av min hånd».

Disse ordene viser at ingen behøver være redd for om de skal bli stående, ingen behøver gå fortapt. Ingen kan rives ut av den gode hyrdens hånd. Ingen skal være i stand til å skille oss fra Guds kjærlighet i Kristus Jesus. Og lenger går ikke Skriften med sine forklaringer om akkurat dette.

Mange som ikke er fornøyd med å få stå i en konstant avhengighet av Kristus, vil ha et løfte om at de aldri kan falle fra. Skriften gir ikke noen slik garanti, men holder tvert imot fram for oss det motsatte. Og advarer hver og en mot denne faren. Vi overlates derfor alltid i en frykt for oss selv - og med vår fortrøstning i Herren alene.

Og dette er da også den sterkeste helsemedisin for vårt åndelige liv. Det er også dette Skriften i tydelige ordelag understreker: «Pass på at dere ferdes med frykt all den tid dere er utlendinger her! Fryd dere med beven! La oss frykte, så vi ikke skal falle fra det løftet som ennå gjelder, om å få komme inn til hans hvile. Dere som frykter Herren, sett deres lit til hans barmhjertighet, for han svikter dere ikke».

Hva er så vår trøst i Herren? Jo, at Kristus, Guds Sønn som gav sitt liv for oss, er vår hyrde. Hans kjærlighet og trofasthet var jo så stor at han for vår skyld ble menneske, ble gjort lik sine brødre i alle ting, ble prøvet i alt slik som vi, og til slutt gav sitt liv for sauene.

Hva skulle vi ikke da kunne vente oss av ham? Når han så også er en allmektig Gud - hvilken fiende kan da skade den sauen som ligger på hans skuldre, som hører hans røst og holder seg tett inntil ham?

Dette er vår trøst at han, den gode hyrden, skal selv fø sine sauer, d.v.s. hele veien ved evangeliets ord holde vår tro levende. Styrke og holde levende trøsten og gleden i ham, kjærligheten og håpet. At han skal søke opp det fortapte og føre tilbake det som har forvillet seg bort.

Han vil altså, selv når vi har forvillet oss bort fra den rette veien, ikke forlate oss. Men vil gå etter den sauen som er borte, rope og lokke den tilbake. Og bare den på ny begynner å lytte til hans røst, vil han legge den på sine skuldre med glede.

Han skal forbinde dem som er såret, d.v.s. trøste og oppmuntre de sjelene Satan har herjet ille med, og gjenopprette både deres sjel og helse. Han skal styrke de svake. Og lammene som ikke har vært i stand til å følge hjorden, skal han samle i sin favn og bære dem i sitt skjød. Kort sagt vokte hele hjorden som den enkelte trenger det.

Men skal da ikke sauene selv bidra med noe som helst i denne saken? Om dem sier Herren bare dette: Mine sauer hører min røst. For det første er jo dette akkurat det samme som at «de har satt sin tillit til meg, de har ikke noe annet håp enn meg».

For den som i nødens stund er vårt håp, hans røst hører vi nøye etter. Det å høre Herrens røst betyr for det andre å lytte oppmerksomt på den, verdsette den høyt og ta den til oss som mat for vår sjel. Og å skjelne den fra fremmede røster.

Dette er alt vi behøver. For alt den gode hyrden gjør for å bevare oss, det gjør han gjennom sin røst. Hvis vi da bare lytter oppmerksomt til hans røst, vil vi bli hjulpet i all vår nød. Alle Satans listige angrep, alle kjødets fristelser, all verdens forførelse, all vår svakhet, vantro, likegyldighet, overmot - kort sagt: alt ondt og alle sår blir legt bare vi lytter til hans røst.

Ingen kristen er så sterk, så lærd i Gud, så troende, så fast i sin kristendom at han ikke kan bli angrepet av alt mulig ondt. Så avhenger altså alt av at han ennå har det sinn at han lar sannhetens ord gjelde mer enn hans egne tanker, meninger og følelser. Og gjennom dette lar seg korrigere, tukte og trøste. Det er dette som heter å høre Herrens røst. Da kan vi bli hjulpet i alt.

Vi ser at Frelserens disipler aldri fikk så fullkommen forstand og tro, i aktsomhet og styrke, at de så kunne lede seg selv, tro og vandre som de burde. Nei, daglig hadde de større eller mindre fall. Men det som gjorde at de fremdeles ble bevart og fikk vokse i nåden, var bare at de var nær Herren. De hørte tross alt Herrens røst, lot seg daglig korrigere, advare, tukte og trøste av ham. På den måten ble alt godt igjen, og slik lærte de alltid mer og mer det de behøvde lære.

Hva var det vel som gjorde at den ulykkelige Judas gikk fortapt? Ikke annet enn at han ikke hørte Herrens røst. Når djevelen sådde det som var ondt i hjertet hans, brydde han seg ikke om Herrens advarsler. Og når samvittigheten våknet i skrekk, lot han ikke noen nådens ord trøste seg. Hadde han bare lyttet til sin barmhjertige hyrdes røst, ville alt kunne blitt legt.

Derfor; så lenge vi ennå hører Herrens røst, elsker ordet om Kristus, tar det alvorlig  til oss for å få Ordets kraft til tro, kjærlighet og gudsfrykt, og lytter til den trofaste vennen som usynlig følger oss og taler til våre hjerter, -. Så lenge skal ingen fiendtlig makt kunne skille oss fra Guds kjærlighet i Kristus Jesus.

For Herren er større enn alle, og han har høytidelig lovet at «Ingen skal rive dem ut av min hånd».

Til toppen